Etusivu
PSS
Nostajat
Uutiset
Valokuvia
Videot
Jäsenyys
Yhteystiedot
Historiaa
Voimanosto
Painonnosto
Voimanosto tulokset
Painonnosto tulokset
Yhdistyksen säännöt
Harjoitusvuorot
Harjoittelu
Linkit
Admin

Mikä urheilulaji voimanosto on


Voimanosto kehittyi omaksi lajikseen painonnostosta 1970-luvun alussa ja sai lisäpontta kun punnerrus poistettiin painonnostosta vuoden 1972 olympialaisten jälkeen. Tikkurilan Kajastus on jäsenenä Suomen voimanostoliitossa (SVNL), joka toimii kansainvälisen voimanostoliiton (IPF) alaisuudessa ja säännöillä. Voimanosto on monipuolinen laji joka kehittää lihaksiston voimaa ja vahvistaa kaikkia tukikudoksia. Voimanosto koostuu kolmesta nostolajista, jotka suoritetaan järjestyksessä jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastanosto Voimanostokilpailuissa nostajilla on käytettävissään kolme nostoyritystä jokaisessa nostomuodossa. Nostajan suorittamat nostot hyväksyy tai hylkää kolme tuomaria. Nostotulokset yhteenlaskemalla saadaan yhteistulos (kg), joka määrää kilpailijoiden paremmuuden.

Voimanosto on painoluokkaurheilua ja painosarjat ovat naisilla

 
47 kg 52 kg 57 kg 63 kg 72 kg 84 kg +84 kg
 

Miesten painoluokat:

59 kg 66 kg 74 kg 83 kg 93 kg 105 kg 120 kg +120 kg
 

Lisäksi kaikkien nostajien paremmuutta voidaan vertailla käyttämällä Wilksin pisteytystä, jossa kilotulos muutetaan pistemääräksi.

 

Voimanostojen säännöt - yksinkertaistettu kuvaus 

Jalkakyykky:

Nostaja ottaa tangon telineiltä hartioilleen. Tuomari antaa luvan aloittaa suoritus kun nostaja on ottanut jalkaasentonsa. Nostajan on laskeuduttava tangon kanssa niin syvään kyykkyyn, että polvinivelen yläosa on ylempänä kuin reiden yläpinta lonkkanivelen kohdalla. Riittävän syvästä kyykystä on tultava ylös suorille jaloille. Jalkapohjien on oltava koko pohjaltaan kiinni nostoalustassa.

Voimanostokilpailuissa jalkakyykyn on oltava syvä

Penkkipunnerrus

Penkkipunnerrus suoritetaan selällään maaten penkkipunnerruspenkillä. Nostaja ottaa tangon telineistä suorille käsille. Tuomari antaa luvan aloittaa suoritus. Nostajan tulee laskea tanko rinnalle, pysäyttää se siihen ja punnertaa se takaisin suorille käsille. Liike saa pysähtyä muttei laskea takaisinpäin noston aikana. Takapuoli ei saa nousta ylös noston aikana. Jalkojen tulee pysyä paikallaan maassa koko jalkapohjien ollen vasten lattiaa. Ojennuksen suorille käsille tulee tapahtua yhtäaikaisesti.

Penkkipunnerruksessa mitataan rinnan, olkapään ja käden ojentajan voimaa

Maastanosto

Maastanostossa nostaja tarttuu käsillään lattialla olevaan tankoon ja nostaa sen ollessa käsissään itsensä täyteen pystyasentoon. Olkapäät tulee saada taakse eikä nosto saa pysähtyä niin, että se vajoaisi ylösnoston aikana kertaakaan alaspäin.

Hyväksyttävään maastanostoon vaaditaan kuvan mukainen olkapäiden asento

Välistäveto on toinen tapa suorittaa maastanosto