PääkaupunkiSeudun Seurayhtymä PSS
PSS Säännöt Kilpailut Yhteystiedot Tulokset Kaupunkiottelu Tapahtumakalenteri 1990-2005 Nostaja kortit

VOIMANOSTON XIII KAUPUNKIOTTELU TALLINNA-HELSINKI-TUKHOLMA 2004

HELSINGIN MIEHET VAHVIMPIA

Kaupunkiottelujen tausta Pääkaupunkien välisten kaupunkiottelujen idean isä on Tukholman Björn Sörensen, jonka aloitteesta kaupunkiottelu Tukholma-Helsinki käytiin ensimmäistä kertaa 1982 Tukholmassa. Björnin perusideana oli saada aikaan tapahtuma, joka yhdistäisi painonnoston ja voimanoston harrastajia keskenään Ruotsissa ja Suomessa. Kaupunkiotteluja nostettiin 1982-1985 yhdistetyillä joukkueilla, joissa oli viisi painonnostajaa ja viisi voimanostajaa. Ottelun voittaja ratkaistiin laskemalla painonnoston Sinclair pisteet ja voimanoston Schwartz pisteet yhteen. Sittemmin voimanostajat pudotettiin joukkueista pois ja painonnostajat jatkoivat omia ottelujaan vuoteen 1988. Vuonna 1991 Heikki Orasmaan aloitteesta PääkaupunkiSeudun Seurayhtymä PSS ehdotti tukholmalaisille voimanostajille kaupunkiottelujen uudelleen käynnistämistä kuusimiehisin voimanostojoukkuein. Tukholmalaiset vastasivat ehdotukseemme myöntävästi ja vuodesta 1992 alkaen voimanoston kaupunkiotteluja on järjestetty katkeamattomana sarjana. PSS:n aloitteesta saatiin vuonna 1996 Tallinna mukaan kaupunkiotteluihin. Edelleen PSS:n aloitteesta naiset ovat vuodesta 1998 lähtien kilpailleet omana joukkueena, koska Tallinnalla ei aluksi ollut naisnostajia, joten he eivät voineet kilpailla tasaveroisesti Helsingin ja Tukholman kanssa. Kaikkina näinä vuosina joukkueiden kokoonpanojen hienoisista muutoksista huolimatta kaupunkiotteluissa on edelleen säilynyt Björn Sörensen:in ideoima ystävyysottelun luonne. Tätä hienoa ottelua ja sen perinnettä PSS pyrkii omalta osaltaan vaalimaan ja jatkamaan. Nykyisin kaupunkiottelun joukkueeseen kuuluu kaksi naisnostajaa ja viisi miesnostajaa, jolloin naiset sekä miehet kilpailevat erillisinä joukkueina Wilks pistein. PSS kokoaa Helsingin nais- ja miesjoukkueen Helsingin aluemestaruuskilpailun perusteella ja PSS vastaa Helsingin joukkueen kuluista.

Vuoden 2004 ottelu Perinteikäs voimanoston kaupunkiottelu nostettiin Tallinnan isännöimänä 24.1.2004. Kilpailupaikka oli noin 10 kilometriä Tallinnan keskustasta Maardu spordihoone hallissa. Kilpailun avasivat Maardu:n kaupunginjohtaja Georgi Bostrov yhdessä kilpailun pääorganisaattori ja Viron voimanostoliiton puheenjohtaja Kaido Leesmann:in kanssa. Kaido:n lisäksi Tallinnan kisajärjestelyihin osallistuivat kokeneet Jaan Kärner (tuomari), Ants Rosenbaum (tuomarivastaava), Alar Laev (sihteeri) ja Margus Silbaum (PC sihteeri). Helsingin joukkueen matka alkoi jo perjantai iltana Helsingin Katajanokalta M/S Rosella laivalla. Joukkueemme kokoonpano oli nostajat: Juha Anttila (Valtti), Ville Pikkarainen (TiKa), Ilkka Kekkonen (Tap.Erä), Veijo Räsänen (I-HV) ja Vesa Ikkala (I-HV), joukkueen johtaja Juha Martikainen (TiKa), huoltaja Raimo Avila (I-HV) ja tuomari Åke Koponen (HeTarmo). Valitettavasti tällä kertaa emme saaneet naisjoukkuettamme mukaan. Laivayhteydet ovat parantuneet Tukholman ja Tallinnan välillä viime vuosina. Tämän vuoksi myös tukholmalaiset pystyivät nyt osallistumaan kilpailuun. Tosin Tukholmankin joukkueesta puuttuivat naisnostajat, joten Tallinnan naisilla oli nyt oiva tilaisuus hankkia ensimmäinen naisten joukkuevoitto Tallinnaan. Oma erikoisuutensa Tukholman joukkueessa oli myös se, että heidän joukkueessaan nosti ”Helsingin vahvistus” Valtin Matti Vuontisvaara. Matti asuu ja työskentelee Tukholmassa, joten sen puolesta hänen edustus oikeutensa myös Tukholman joukkueessa on OK. Tukholman joukkueen johtajana oli Tero Nykulla ja tuomarina kaupunkiottelujen isä Björn Sörensen. Naiset aloittivat kaupunkiottelun nostot vahvistettuna kahdella miesnostajalla per joukkue. Aikaisempina vuosina Tallinna on kärsinyt naisnostajien puutteesta, mutta toisin oli tänä vuonna. Tallinnan naisjoukkueessa nostivat Inna Terasmaa 285 kg (95+80+110) sekä Marika Kütsen 207,5 kg (80+57,5+85). Kilpailun ulkopuolella nosti lisäksi Gerbel Mikk 235 kg. Inna Terasmaa jäi kyykyssä alkupainoon, mutta penkissä tuli vain yksi ”pummi” ja maastanostossa kaikki puhtaasti ylös. Marika Kütsen taisteli kyykyssä kaksi onnistunutta nostoa, penkissä tuli alkupaino ja vedossa kaksi onnistunutta. Kisan ulkopuolella nostanut armeijan upseeri Gerbel Mikk onnistui myös hyvin. Helsingillä ja Tukholmalla ei ollut mukana naisnostajia, joten tallinnalaiset saivat riemuita ensimmäisestä naisten kaupunkiottelun voitostaan.

Miesten ykkösryhmässä kyykkäsivät Tukholman Tomas Ring 245 kg ja Matti Vuontisvaara 250 kg, Tallinnan Ants Torri 140 kg ja Janek Nurmeots 210 kg sekä Helsingin Ilkka Kekkonen toisellaan 220 kg ja ”kyykkykone” Juha Anttila kolmannellaan hienosti 280 kg saaden Helsingin joukkueen parhaat kyykkypisteet. Kakkosryhmässä tukholmalaiset Stefan Olsson, Markku Vuontisvaara ja Tom Söderman yrittivät laittaa muille jauhot suuhun, mutta toisin kävi. Markku Vuontisvaara sai 230 kg, Olsson 260 kg ja kovimmat Tukholman kyykkypisteet, Söderman nosti 270 kg. Stadin nostajat eivät tästä hämmentyneet vaan nostivat tyylikkäästi tukholmalaisista ohi. Veijo Räsänen sai kaikki kolme nostoa läpi päätyen 230 kg:oon, Ville Pikkarainen samoin kolme onnistunutta nostoa ja 255 kg kasassa sekä ankkurina Vesa Ikkala 290 kg. Vesan 305 kg:n lähes valmis nosto epäonnistui horjahtamiseen. Tallinnan joukkueesta Dmitri Basûn:in kaikki 180 kg:n kyykyt jäivät korkeiksi, joten kyykkypisteet jäivät saamatta. Sen sijaan kokenut kisakonkari Rain Suurkivi onnistui kaikissa kyykyissään kasaten parhaallaan 265 kg. Sergei Mussijev onnistui kahdesti ja päätyi 210 kg:oon. Tilanne miesten kyykyn jälkeen oli se, että Helsinki johti 16 pisteen erolla Tukholmaan ja Tallinna oli 236 pistettä Helsingistä jääneenä.

Penkkipunnerruksessa Helsingin joukkueesta lähes kaikki jäivät alkupainoon. Ville Pikkarainen sai 130 kg, Ilkka Kekkonen 155 kg, Veijo Räsänen 180 kg ja Vesa Ikkala 230 kg:lla teki Stadin joukkueen parhaat penkkipisteet. Juha Anttila rutisti toisellaan päivän maksiminsa 180 kg. Aikaisempien vuosien tapaan tukholmalaiset eivät jättäneet tilaisuutta käyttämättä ja aloittivat kirimään piste-eroa umpeen. Vain Tomas Ring jäi alkupainoonsa 170 kg, mutta muut tukholmalaiset prässäsivät kaikki kolme nostoansa onnistuneesti ylös: Matti Vuontisvaara 215 kg, Söderman 185 kg, Markku Vuontisvaara 170 kg ja Olsson 160 kg. Tallinnan joukkue sai kootua päivän maksiminsa: Torri 80 kg, Nurmeots 132,5 kg, Basûn 170 kg, Suurkivi 170 kg ja Mussijev 175 kg. Dmitri Basûn:lla oli epäonnea kyykyssä, mutta penkissä tulivat parhaat pisteet Tallinnan joukkueelle. Miesten penkin jälkeen asetelmat olivat muuttuneet siten, että nyt Tukholma johti yhden pisteen erolla Helsinkiin ja Tallinna oli 300 pistettä Tukholmasta jääneenä.

Piste-ero Tukholman ja Helsingin välillä oli kyykyn ja penkin jälkeen tällä kertaa lähes olematon, joten maastanostossa oli nyt yritettävä vetää voitto kotiin. Tallinnan mahdollisuudet voittoon valuivat jo kyykyssä. Tallinnan joukkue veti sitkeästi joukueena kaiken, mikä oli tänään vedettävissä: Ants Torri 160 kg, Janek Nurmeots 205 kg:lla kovimmat Tallinnan veto- ja yhteistulospisteet, Dmitri Basûn 235 kg, Rain Suurkivi 235 kg ja Sergei Mussijev 240 kg. Myös tukholmalaiset vetivät tarkasti joukkueena kahta vaille kaikki nostot onnistuneesti ylös. Tomas Ring veti 230 kg, Matti Vuontisvaara 240 kg, Tom Söderman 240 kg, Markku Vuontisvaara 245 kg ja Stefan Olsson joukkeensa kovimmat kilot 270 kg sekä parhaat veto- ja yhteistulospisteet. Helsingin joukkueen huoltaja Raimo Avila oli määrännyt joka nostajalle varmat aloitukset, jotta vedon avaus nostot onnistuisivat ongelmitta. Juha Martikainen tarkkaili pistetilannetta sihteerin pöydän takana. Stadin joukkueen maastanostot onnistuivat hyvin. Ilkka Kekkonen veti tarkasti 225 kg, Juha Anttila 250 kg ja Veijo Räsänen 250 kg. Ville ”vinssi” Pikkarainen veti viimeisellään 280 kg ja Helsingin joukkueen parhaat vetopisteet. Villen vedot näyttävät hämmästyttävän helpoilta ja vaivattomilta, joten tulosparannusta on lupa odottaa vuosien kuluessa vielä paljon. Stadin joukkueen tyylikäs ankkuri Vesa Ikkala veti myös kolme onnistunutta nostoa ja päätyi ainoana tässä kisassa tasalukuun 300 kg. Vesa teki myös joukkueemme kovimmat yhteistulospisteet. Nostot olivat ohi ja tukholmalaiset saattoivat vain hämmästellä haavi auki, kuinka voitto oli lipunut Helsingin joukkueelle selvällä 52 pisteen erolla. Helsingin pisteet olivat 2239, Tukholman 2188 ja Tallinnan 1848. Naisten kiertopokaali jäi Tallinnaan ja miesten kiertopokaalin saimme mukaamme Helsinkiin. Kilpailun päätteeksi Maardu:n kaupungin johtaja Georgi Bostrov piti meille vielä lyhyen puheen, jossa hän korosti voimanoston kaupunkiottelujen merkitystä pääkaupunkien välisten hyvien ystävyys- ja urheilusuhteiden kehittämisessä. Lopuksi saimme tukholmalaisilta kutsun ensi vuoden kaupunkiotteluun tammikuussa 2005.

Kiitos Tallinnan kisajärjestäjille, ensi vuonna tapaamme Tukholmassa.

 

 

 
PSS Uutiset Säännöt Kilpailut Yhteystiedot Tulokset Kaupunkiottelu Tapahtumakalenteri 1990-2005 Nostajakortit