PääkaupunkiSeudun Seurayhtymä PSS

PSS
Uutiset
Säännöt
Kilpailut
Yhteystiedot
Tulokset
Kaupunkiottelu
Tapahtumakalenteri 1990-2005
Nostaja kortit

Tallinna-Helsinki-Tukholma XVI pääkaupunkiottelu

Paikka ja aika: 27.1.2007 Tallinnassa


Voimanoston XVI pääkaupunkiottelu käytiin tänä vuonna Tallinnassa uudessa Tallinn Spordihall:ssa. Edellisten vuosien tapaan nostajat Helsingin joukkueeseen valittiin Pääkaupunki-Seudun Seurayhtymä, PSS:n syyskuussa 2006 järjestämistä Helsingin aluemestaruuskisoista Wilksin pisteiden perusteella. PSS kustansi Helsingin joukkueen kaikki matkakulut.

Muutaman vuoden tauon jälkeen Helsinki sai kasaan täyden joukkueen (5 + 2). Naisjoukkueessa nostivat Maria Lindberg (HeTarmo) ja Jonna Alaspää (HeTarmo) ja miesjoukkueessa Veijo Räsänen (I-HV), Jukka Lappalainen (HeTarmo), Pasi Kemppainen (HeTarmo), Jukka Seppänen (TapErä) ja Timo Inkinen (TapErä). Joukkueen kapteenina ja huoltajana toimi Åke Koponen (HeTarmo), joukkueen toiseksi huoltajaksi mukaan lähti Pertti ”Pepe” Taavitsainen (TiKa) ja tuomarina toimi Asko Jylhä (TiKa).

Matkaan lähdettiin korkein odotuksin talvimyrskystä huolimatta. Matkan alku hieman viivästyi, sillä laiva ei ollut vielä tullut satamaan kun sen olisi pitänyt jo lähteä Tallinnaan. Ehdimme hyvin satamassa kertaamaan sääntömuutokset ja miettiä taktiikkaa.

Laivaan päästyämme osa meni suoraan pehkuihin, kun taas osa meistä suunnisti etsimään iltapalaa ja hieman rentoutumaan. Iltaa istuessamme kaupunkikisojen konkarikävijät kertoivat toinen toistaan hurjempia juttuja aiemmista Tallinnan kilpailuista ja niiden kisajärjestelyistä. Jos ei laivan heilunta saanut meitä tyttöjä kalpenemaan, niin sitten ainakin tarinat! Mihin sitä olikaan lupautunut mukaan…

Lyhyiden yöunien jälkeen pikainen aamupala sillä tallinnalaiset lupasivat olla meitä noutamassa satamasta jo klo 7. Kisapaikka - ”Talinn Spordihall” - aukesi kuitenkin vasta klo 9, joten menimme lähellä olevan hotellin kahvilaan odottelemaan kisapaikalle pääsyä. Kisapaikalle päästyämme kaikkien suut loksahtivat auki, sillä puitteet olivat mitä parhaimmat kisojen järjestämiseen. Kilpailun pääorganisaattori ja Viron voimanostoliiton puheenjohtaja Kaido Leesmann avustajineen olivat todella tehneet kilpailua varten erinomaista työtä.

Tukholmalaiset olivat hieman aikataulusta jäljessä, joten kisat joukkueitten esittelyjen sekä avajaispuheen jälkeen pääsivät alkamaan n. 11.35. 

Naisten joukkuekilpailun ehdoton voittajasuosikki oli Tallinnan joukkue, sillä mukana olivat MM 3. (2006) Inna Terasmaa ja MM 5. (2006) Lilian Matonina. Ruotsin naisjoukkue oli varsin nuori, mutta sitäkin pippurisempi. Kyykyssä Helsingin joukkueen Maria Lindberg teki puhtaan sarjan ja tulokseksi jäi 145 kg, samoin Jonna Alaspää ja tulokseksi tuli 147,5 kg. Kyykyn jälkeen järjestys oli Tallinna - Tukholma - Helsinki. Penkissä Helsingin tytöt menivät Tukholman edelle muutamalla pisteellä. Maastaveto sitten olikin Helsingin juhlaa jossa saimme kurottua Tallinnan etumatkaa hieman pienemmäksi ja näytimme Tukholmalaisille vain perävaloja. Naisten välisessä pistekilpailussa Maria voitti molemmat Tallinnan MM-nostajat selkeällä piste-erolla!

Miesten kilpailu oli alusta asti erittäin tiukkaa. Kyykyn ja myös penkin jälkeen joukkueet olivat vain muutaman pisteen päässä toisistaan. Sijoitukset vaihtelivat koko ajan ja Helsingin kundit joutuivat taistelemaan kaikista pisteistä. Loistavia vääntöjä nähtiin molempien Jukkien Lappalainen ja Seppänen kyykyissä ja penkissä, jossa molemmat saivat tuotua kaikki mahdolliset kilot Helsingin joukkueelle. Veijo Räsänen (265kg) ja Pasi Kemppainen (282,5kg) tekivät omat ennätyksensä kyykyssä. 

Veijo Räsäsen paitavalinnan riskit tulivat ilmi lämmittelyssä, josta onneksi selvittiin paitaa vaihtamalla. Helsingin joukkueen vahvatassut olivat Pasi Kemppainen (205kg) ja Timo Inkinen (185kg), jotka saivat hienoilla nostoillaan estettyä tukholmalaisten karkumatkan penkissä. Myös penkkipaidan takia avausnoston jälkeen 30kg:n riskikorotuksen tehnyt Jukka Lappalainen selviytyi 160kg:sta. 

Kuten arvata saattaa, niin pääkaupunkiottelun ratkaisisi edukseen se joukkue, jonka venymiskyky ja kylmäpäisyys olisi kestävintä. Tällä kertaa kaikki Helsingin joukkueen nostajat tekivät loistavia tahtovetoja, joka lopulta ratkaisivat kisan eduksemme. Veijo Räsänen oli meidän kovin lenkkimme maastanostossa (292,5kg), mutta kaikki meidän nostajamme venyivät hienosti. Tukholmalaisten ”kannustuksesta” Pasi Kemppainen teki oman vetoennätyksensä. Pasi ja Veijo tekivät myös omat yhteistulosennätyksensä. Kautta aikojen tiukin miesten kilpailu päättyi Helsingin voittoon 2205 pisteellä, hopealle Tukholma vajaat 14 pistettä perässä ja pronssilla Tallinna pisteen päässä Tukholmasta. 

Kisan jälkeen kaikki joukkueet palkittiin. Naisten kilpailun kiertopalkinnosta voitti Tallinna, Helsinki toisena ja Tukholma oli kolmas. Miesten voitto ja kiertopalkinto saatiin Helsinkiin, Tukholma oli hopealla ja Tallinna pronssilla. 

Tallinnalaiset halusivat jakaa myös palkinnot parhaasta kyykystä, penkistä, vedosta ja yhteistuloksesta - kaikki muut palkinnot menivät Tallinnan Markus Silbaumille, paitsi penkkipokaali joka meni Tukholman Matti Vuontisvaaralle. Perinteiset Helsingin joukkueen Sisu-tuopit jaettiin yksi kullekin kaupunkijoukkueen nostajalle. Tallinnan joukkueesta Sisu-tuopin sai Kaido Vahesalu. Kaido oli loukannut selkänsä viikkoa aiemmin, mutta tuli mukaan kisaan eikä antanut milliäkään periksi. Tukholman joukkueesta Sisu-tuopin sai joukkueensa puolesta aina kaikkensa antava Tomas Ring. Helsingin joukkueesta Sisu-tuopin sai rajusti kaikki kisanostot rutistanut Maria Lindberg. 

Lopuksi saimme tukholmalaisilta kutsun ensi vuoden kaupunkiotteluun tammikuussa 2008. 
Kiitos Tallinnan kisajärjestäjille, ensi vuonna tapaamme Tukholmassa.

Kisojen jälkeen pikainen suihku ja porukka autoihin ja kohti satamaa. Pakollisten tax-free ostosten jälkeen porukka kokoontui runsaiden buffet-pöytien ääreen nälkäisinä ja tyytyväisinä hyvin menneestä kisasta. Kotimatka meni mukavasti eikä merenkäyntiäkään huomannut äijien juttuja kuunnellessa. 

Kiitokset kaikille hyvistä kisoista ja mukavasta matkasta! Erityiskiitos vielä loistaville huoltajille: Pertti ”Pepe” Taavitsaiselle, Åke Koposelle, Vili Vesteriselle, Petri Mäntylälle ja Ari Jauhiaiselle.

Lisätietoja ja valokuvia kaupunkiottelusta on PääkaupunkiSeudun Seurayhtymä PSS:n verkkosivuilla www.tikkurilankajastus.fi/PSS

Tallinnalaisten ottamia kuvia kaupunkiottelusta on täällä Teksti: Maria Lindberg ja Åke Koponen
 
PSS Uutiset Säännöt Kilpailut Yhteystiedot Tulokset Kaupunkiottelu Tapahtumakalenteri 1990-2005 Nostajakortit