PääkaupunkiSeudun Seurayhtymä PSS

PSS
Uutiset
Säännöt
Kilpailut
Yhteystiedot
Tulokset
Kaupunkiottelu
Tapahtumakalenteri 1990-2005
Nostaja kortit

VOIMANOSTON XV ALUEMESTARUUSKILPAILU

Helsingin aluemestaruuskisat kokosivat jälleen kansallisten kisojen mittapuun mukaan todella suuren joukon katsojia kannustamaan ja tsemppaamaan omia suosikkejaan ja kaikkia muitakin nostajia parhaisiin suorituksiin. Nostajia oli 29 mittelemässä paremmuuksista ja ulkopuoliset nostajat toivat omilla huippusuorituksillaan hyvää lisäväriä itse kisaan.

Meteli Kontulan väestösuojassa oli välillä todella kova kun 98:sta aktiivisesta lajin penkkiurheilijasta ja aktiivinostajista koostuva yleisö huusi kurkku suorana kannustuksia nostajille. Happi alkoi olla välillä niin vähissä kuin armeijan tuvassa yöllisten "ilmataistelujen" jäljiltä. Hyvä niin koska pitäähän kunnon kisoissa olla kaikki voimailutapahtuman ainekset koettavissa myös lajiin ensikosketuksen saaneille. Kaiken kaikkiaan väestösuojassa oli noin 190 henkeä paikalla nostajat, katsojat, huoltajat ja toimitsijat huomioiden.

Katsomossa oli myös kansanedustaja ja nyttemmin myös kunnallispoliitikko Tony Halme, joka vieraili ensimmäistä kertaa Kontulan kuntokellarissa. Päätin kysyä Tonylta pientä haastattelua ja sehän sopi hänelle vallan mainiosti. Tässä seuraavassa poimintoja ison miehen mielipiteistä koskien voimailua ja vähän muutakin. Tony treenaa edelleen aktiivisesti Itäkeskuksen East Body:lla. Treenaamisen hän on aloittanut BBC:lla ja 18 vuotiaana oli Tonyn maastavetoennätys 300kg. Kova rauta edelleen sen ikäisille kavereille. Maastanosto on säilynyt Viikingillä edelleen lempilajina ja treenipainot ovat edelleen yli 250kg pukeiltavedossa. Rintalihaksen revähtäminen aikanaan on vaikeuttanut näihin päiviin saakka penkin treenaamista, mutta yläkerrasta näkee ettei kansanedustajan takki tarvitse ylimääräisiä toppauksia. Eduskunnassa punttien kolistelijoita ei ole muita, eikä eduskunnan sali saanut Tonylta kovin suurta kiitosta. Tuntuu ns. työkaverit sillä mäellä viihtyvän enemmän voisilmäpullien kimpussa, Tony totesi. Lajimme huonon maineen päättäjien silmissä Halme luonnollisesti tiedosti hyvin ja sanoi lajillamme edelleen olevan vahvasti dopingin leima. 18milj. euron kehitysavun Halme olisi halukas mieluummin jakamaan koululaisten iltapäivähoitoon ja junioriliikunnan tukemiseen. Kovan lapsuuden kokeneena Halme tietää omasta kokemuksesta liikunnan positiivisen merkityksen läpi koko ihmiselon. Kiitos Tonylle haastatteluhetkestä ja tervetuloa seuraamaan aluemestaruuskisoja jatkossakin.

Nostajille on todella tärkeää, että yleisö elää kilpailussa vahvasti mukana. Helsingin aluemestaruuskisojen katsoja -ja nostajamäärät ovat olleet muutaman vuoden tasaisessa kasvussa ja takaavat ainakin kerran vuodessa värikkään voimailutapahtuman pääkaupunkiseudulle. Seurojen edustus jakautui tasaisesti pääkaupunkiseudun eri seurojen kesken. Aluemestaruuskisoista valittu joukkue lähtee 15 tammikuuta 2005 kisaamaan Tukholmaan perinteiseen Helsinki-Tukholma- Tallinna kaupunkiotteluun. Helsingin joukkueessa nostavat Vesa Ikkala I-HV, Veijo Räsänen I-HV, Timo Rantonen I-HV, Pertti Taavitsainen TiKa ja Ville Himanen MKK PT. PääkaupunkiSeudun Seurayhtymä PSS maksaa joukkueen matkakulut Tukholman reissusta. Tikkurilan Kajastuksen 75v. juhlavuotta viettävä toimihenkilöjoukko hoiti kisajärjestelyt rutiinilla myös tänä vuonna. TiKan juhlavuosi huipentuu joulukuun alussa pidettäviin pikkujouluihin, joissa kinkun ja laatikoiden syönnin lomassa on hyvä tyytyväisin mielin istahtaa täydellä vatsalla alas ja katsoa mennyttä ja suunnata katseet kohti tulevia ponnistuksia. Nuorten nostajien esiinmarssi on taannut seuratyön jatkumisen ja tuonut suuren joukon uusia innokkaita nostajia voimailun pariin meidän veteraanien unohdellessa jo vetskareita auki. Seuramme historiikkia on tulossa mahdollisesti syvällisemmin kevään 2005 aikana. Helsingin aluemestaruuskisassa nosti tänä vuonna 29 nostajaa, joista 9 nostajaa kilpaili kisan ulko-puolella. Kisoissa leivottiin tukku uusia ennätyksiä:

Jani Rainela, nuorten alle 17v Suomenennä-tykset: jalkakyykky 295kg ja yhteistulos 725kg.

Sami Pullinen, nuorten alle 23v Suomenennätys: penkkipunnerrus 220,5kg

Olli Vento, veteraanien yli 70v Suomenennätykset: jalkakyykky 115kg, maastanosto 140kg sekä yhteistulos 345kg

Kisojen pistekunkku oli tämän vuoden kisassa I-HV:n tasaisesti nostanut Vesa Ikkala, joka sai 830kg:n yhteistuloksella kasaan 481,3 pistettä. Ikkala nosti sarjassa 125kg.

Aluemestaruuskisojen seurojen välisen miesten neljän hengen joukkuekilpailun voitti Itä-Helsingin Veto, toiseksi tuli Tapanilan Erä, kolmanneksi Helsingin Tarmo, joka oli ensimmäistä kertaa aluekisassa mukana, neljänneksi Tikkurilan Kajastus, viidenneksi Myyrin kuntokoulu Power Team ja kuudenneksi Helsingin Poliisi-Voimailijat. Naisissa paras seura oli Puotinkylän Valtti. ADT oli myös paikalla tekemässä viisi yllätystestiä. Voimailijoiden testaaminen on tälläkin hetkellä aktiivista niin kisoissa kuin harjoittelukaudellakin. Runsaiden testimäärien ja todella pienen käryjen määrän toivoisi jo vähitellen vakuuttavan rahanjakajat lajin puhdistumisen suhteen arvioitaessa vuosittaisia lajikohtaisia määrärahoja. Nostajien osallistuminen arvokisoihin on nykyisellä aivan kohtuuttomasti omien lompakkojen varassa. Avustukset jäävät jopa yleisen sarjan arvokisojen osalta liian pieniksi. Nuoret ja veteraanit sitten saavatkin kiertää maapalloa kisaten omalla lompa-kolla niin paljon kuin rahaa kullakin tuntuu perstaskussa riittävän. Mielestäni tämä on täysin kohtuutonta, kun kansallisen tason keilaporukoitakin kustannetaan Välimerelle palloa pyörittelemään joukkue-lajien harrastajista puhumattakaan. JOTAIN TARTTIS TEHERÄ ! Kaupunkiottelua silmälläpitäen Helsingin joukkue on jälleen kovassa iskussa ja valmis opettamaan maammelaulun sanoja rakkaille naapurimaillemme. Varsinkin ruotsalaisten päänahat ovat aina haluttua tavaraa, eikä periksi olla totuttu antamaan. Onnea joukkueelle tammikuun koitokseen.

Teksti: Tapani Laitala Kuvat: Juha Martikainen

 
PSS Uutiset Säännöt Kilpailut Yhteystiedot Tulokset Kaupunkiottelu Tapahtumakalenteri 1990-2005 Nostajakortit